‘The Dutch Lake district’ in Midden-Nederland

Tussen Noord-Holland en de Veluwe liggen de Randmeren. Het uitgestrekte water verbindt de Gooi-Vechtstreek en de Veluwe met Flevoland. Je komt er pittoreske plaatjes tegen als Huizen, Harderwijk en Elburg, maar ook de hypermoderne stad Almere of de Fun Fields van Dronten. Opvallend is het heldere water van het merengebied. Natuur-, rust- en ruimte zoekers, maar ook fans van actie en historie komen op en rond het Gooi- en Veluwemeer aan hun trekken. Er valt enorm veel te ontdekken in het vaargebied. Je komt tientallen eilanden en strandjes tegen waar je kunt genieten van een uurtje zonnen, een gezellige barbecue of een duik in het water.

Randmeren_Hollands Natuurwatergebied

De gemeenten van de gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren hebben hun krachten gebundeld om de pareltjes van het natuurwatergebied onder de aandacht te brengen. Op de website www.randmeren.com staat alle informatie over het uitgestrekte gebied. De langgerekte merenreeks tussen Hollandse Brug en Ketelbrug vormt een ruim tachtig kilometer lang aaneengesloten recreatieparadijs.

Ontdek meer en ontdek het vooral zelf!

Wie de nieuwe website Randmeren.com bezoekt, onderneemt virtueel al een avontuurlijke ontdekkingsreis. Foto’s, filmpjes en blogs inspireren bezoekers om het water van de Randmeren op de eigen manier te ontdekken in korte breaks of langere vakantie.

Actie, genieten, historie, rust & natuur

De website is ingedeeld op de thema’s actie, genieten, historie of rust & natuur. Op een makkelijke manier surf je door tips en mogelijkheden op korte fiets- of vaarafstand van elkaar.

Zin in een dagje op het water? Huur dan bijvoorbeeld een sloep in Naarden en vaar naar het onbewoonde eiland de Schelp. Eilandhoppen met je eigen boot kan natuurlijk ook. In de Randmeren liggen 15 natuureilanden met elk een heel eigen karakter. Je kunt er aanleggen voor een picknick of een ‘lazy afternoon’. Het is zelfs mogelijk om er met je eigen boot te overnachten.

Het ondiepe water en de vele stranden trekken vooral gezinnen met jonge kinderen aan. Maar natuurlijk is dit ook aantrekkelijk voor surfers en suppers.

Gaat je voorkeur uit naar struinen door de natuur? Dan is de Stille Vallei in het Horsterwold, één van de Randmeerbossen op de vroegere bodem van de Zuiderzee misschien wel iets. Je kunt achter een vogelscherm of vanaf de dijk het weidse uitzicht bekijken. Een fietspontje brengt je naar de overkant om één van de vele restaurants aan het water aan te doen.