Waterplantenseizoen komt aarzelend op gang

261 keer bekeken

Kees Kooijman, voorzitter van de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren is in de war. ‘Dit jaar is in alle opzichten anders dan andere jaren'.

'Op het Veluwemeer begonnen we in april al met blauwalg en wat de waterplanten betreft groeit er op dit moment meer schedefonteinkruid dan het gebruikelijke fonteinkruid. Op het Gooi- en Eemmeer is er – in tegenstelling tot voorgaande jaren – nog niet veel aan de hand. We zijn klaar voor het maaiseizoen, maar hoeven nog niet voluit aan de gang’.

Wolderwijd en Veluwemeer

Het Schedefonteinkruid is een gemeen plantje vertelt Kees Kooijman. ‘Het is lang en dun en kan zich vervelend om je schroef heen draaien. Eind juli sterft de plant vanzelf af, maar op sommige plekken is de overlast zodanig dat we dit niet afwachten en zijn begonnen met maaien’.

De havens en toegangen tot de natuurhavens Ral, Pierland en Kluut zijn gemaaid zodat ze weer goed bereikbaar zijn. Er is aan op het Veluwemeer tussen Molecaten Park Flevostrand en de vaargeul gemaaid en in het Wolderwijd is bij Zeewolde de toegangsgeul van eiland de Tulp naar de sluis bevaarbaar gemaakt. Volgende week staan de entree van de Biezen en eiland Knarland op het programma en wordt verder gemaaid bij Tulpeiland. Daarna zijn een aantal grotere locaties op het Veluwemeer en Wolderwijd aan de beurt. Er wordt parallel aan diepere delen van het water gemaaid zodat een mooi vaargebied ontstaat.

Gebruik de recreatie-app ‘waterplanten.nu’ om te zien waar goed gevaren kan worden, waar gemaaid is en wanneer.

Gooi- en Eemmeer

Voorgaande jaren begon in juni de overlast in het Gooi- en Eemmeer op de snelvaarbaan bij Almere, in het wedstrijdgebied en bij natuurhavens de Schelp en de Dode Hond. Dat is dit jaar nog niet het geval, er kan nog relatief waterplantvrij gevaren worden.

De verwachting is dat in de loop van de komende weken het fonteinkruid wel naar de oppervlakte komt, dus houd voor een actuele stand van zaken ook voor Gooi- en Eemmeer waterplanten.nu in de gaten.  

Check voordat je het water op gaat hoe de situatie is

Tot stilstand komen in een veld waterplanten of taaie stengels in je schroef, dat wil je voorkomen. Er zijn gelukkig genoeg plekken waar je in de zomer zonder hinder kunt varen. Je moet alleen wel weten waar.

Waterplanten.nu geeft een beeld van de zones waar gevaren kan worden, waar je hinder kunt verwachten en waar en wanneer er gemaaid is. Het mooie is dat de informatie in de app dagelijks geactualiseerd wordt zodat je altijd beschikt over de meest recente informatie. Dankzij de gps-functie zie je vanaf je zeil- roei- of motorboot, sloep, surf- of supplank waar je je bevindt ten opzichte van bevaarbaar en minder goed bevaarbaar water. Ook als je tijdelijk even geen internetverbinding hebt, kun je de webapp blijven gebruiken. Waterplanten.nu is te gebruiken op telefoon en computer en is gratis beschikbaar.

Wel even een waarschuwing. Er wordt in de app een behoorlijk compleet beeld gegeven, maar houd wel in je achterhoofd dat de actuele stand van zaken zoveel mogelijk benaderd wordt, maar dat het beeld nooit 100% overeenkomt met de werkelijke situatie. Drijvende planten worden bijvoorbeeld niet weergegeven. Blijf zelf dus ook zelf goed om je heen kijken.

Op de hoogte blijven?

Houdt dan de Social Media van Gastvrije Randmeren in de gaten en blijf sowieso gebruik maken van waterplanten.nu

Cookie-instellingen