Waterplanten maaien

Zonering van de waterrecreatie in de Randmeren

Op initiatief van de coöperatie zijn zogenaamde  ‘waterrecreatiekaarten’ samengesteld. Deze kaarten tonen op hoofdlijnen de locaties op de Randmeren waar alle verschillende vormen van waterrecreatie worden beoefend. Denk aan snelvaarbanen, surfgebieden, gebieden voor wedstrijdzeilen, zwemmen, suppen, vislocaties etc. De waterrecreatiekaarten zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gebiedspartners HISWA, Watersport-verbond, jachthavens, watersportverenigingen en natuurorganisaties. De waterrecreatiekaarten worden als basis gebruikt voor de keuze van de maaigebieden.

Skigebied op het water?

De waterrecreatiekaart met verschillende zoneringen laat een gebied zien, vergelijkbaar met een skigebied. In een skigebied is niet de hele berg geschikt om te skiën. Er zijn natuurzones en skipistes. Voor de gebruikers is van belang dat er (digitale) informatie beschikbaar is m.b.t. de toegang en kwaliteit van de skipistes waar je veilig, maar wel op eigen risico, kunt skiën. Dit is een uitgangspunt waar we met het maaien naar toe werken.

Wanneer wordt er gemaaid?

Vanaf 1 juli wordt er gedurende 3 tot 4 weken gemaaid. Eerder beginnen met maaien is niet zinvol, omdat de planten dan binnen het vaarseizoen weer aangroeien en er opnieuw gemaaid zou moeten worden. De groei lijkt later op gang te komen dan vorig jaar en vanuit de vergunningen wordt er dit jaar één keer gemaaid.

 

In het Gooi- en Eemmeer, Wolderwijd en Veluwemeer worden de toegangen en havens van de eilanden en aanlegplaatsen vrijgemaakt, surfgebieden en oefen- & wedstrijdgebieden worden gemaaid, evenals de snelvaarbanen bij Almere en in het Nijkerkernauw.

 

Wie betaalt het maaien?

De gemeenten van de gebiedscoöperatie maken jaarlijks een deel van hun jaarlijks budget vrij om de belangrijkste vaargebieden tussen Almere en Kampen toegankelijk te houden. De cooperatie is vergunninghouder en geeft opdracht voor het maaien aan de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren.

 

Meer weten?

 

Heeft u aanvullend nog vragen over het maaien dan kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0341 – 74 10 06.