Onze natuurhavens en de eikenprocessierups

11457 keer bekeken

Nederland ondervindt momenteel veel overlast van de eiken-processierups. Ook onze eilanden ontkomen er niet aan.

Gooimeer

Op eiland de Schelp staan behoorlijk wat eikenbomen en helaas zitten er ook processierupsen. Verblijf in de haven is tot nu toe geen probleem. Een aantal bomen is behandeld. We hopen dat hiermee grote overlast voorkomen wordt en dat het op de Schelp fijn vertoeven blijft.

Omdat op eiland Huizerhoef - aan de andere kant van het Gooimeer - geen eikenbomen staan, is het eiland 100% vrij van rupsen!

Eemmeer

Eiland de Dode Hond is volledig vrij vaneikenbomen en rupsen!

 


Wolderwijd

Aanlegplaats WIJ-land bij Zeewolde en de eilanden de Biezen en Knarland bij Harderwijk zijn volledig vrij van eikenbomen en hebben daardoor geen last van de rups.

In de haven van eiland de Zegge tegenover Zeewolde komt de rups wél voor. Er staat een waarschuwingsbord in de haven, maar deze waarschuwing betreft vooral het achterliggende begroeide gebied. Verblijf in de haven is tot nu toe zonder klachten over rupsen. Wel adviseren wij u waakzaam te zijn op ratten vanwege veel achtergelaten BBQ-afval in de bosjes.

Veluwemeer

Eiland Pierland is weer voor een gedeelte open gesteld

Door de regen van de laatste dagen is de overlast van de eikenprocessierups op PIerland een stuk minder geworden. Vandaar dat is besloten de haven weer beperkt open te stellen.

Er kan worden aangelegd aan de kade aan de NOORDWEST kant van het eiland (waar ook het toiletgebouwtje staat). Aan die kant staan geen eiken die gevaarlijk kunnen zijn. Zo zijn er nu weer 20 aanlegplekken beschikbaar op PIerland.

De naastgelegen haven van eiland de Ral, is vrij van rupsen.

Op eiland de Kluut in het Veluwemeer komt de rups niet voor. Ook hier kunt u prima aanleggen.

 

Drontermeer

Op eiland de Eekt komt de rups voor in het - voor bezoekers afgesloten - deel van Staatsbosbeheer. In de haven van de Eekt is het verblijf zonder problemen. Rond de Meerkoet zijn rupsen gesignaleerd maar vanuit de haven is tot nu toe geen overlast gemeld.

Op de Smient staan geen eiken. Op het eiland Kleine Zwaan zijn nog geen rupsen waargenomen.

Cookie-instellingen