Promotie van het gebied, het maaien van waterplanten en het onderhouden van aanlegplaatsen worden voortaan samen opgepakt.
Randmerengemeenten slaan de handen ineen
De Randmeren kennen een nauwe verbonden-heid tussen oud en nieuw land en water. Tegelijkertijd is dit water, wat recreatief beheer betreft, van iedereen en niemand. In het besef dat een goed ingericht en onderhouden gebied een gezamenlijk belang is, besloten de randmerengemeenten in mei van dit jaar dat in deze situatie verandering moest komen.
Oprichting coöperatie
De bestuurders van de Stuurgroep Blauwe As en het Natuur- en Recreatieschap Veluwerandmeren besloten om vanaf 2014 te gaan samenwerken in een coöperatie. In vijf maanden tijd zijn er statuten en ledenovereenkomsten geschreven, zijn de stukken juridisch door de molen gegaan en hebben zestien colleges, zestien gemeenteraden en vijf provincies ingestemd met het voorstel.
Gebied met potentie
De jaarlijkse uitgaven door waterrecreanten in het gebied tussen Hollandse Brug en Ketelbrug worden geschat op ruim 60 miljoen euro. Dit is veel en tegelijkertijd weinig, als je bedenkt dat de Randmeren veel te bieden hebben en centraal gelegen zijn op maar een uur rijden van de Randstad. De Randmeren bieden kansen die nog niet optimaal worden benut. Ondernemers in het gebied zien een potentieel van minstens het dubbele, zeker als de kwaliteit van water en natuur nog een impuls krijgt.
De coöperatie zal haar activiteiten dan ook inzetten om het kwaliteitsniveau van het natuur- en recreatiegebied Randmeren te verhogen. Zo neemt Gastvrije Randmeren het beheer en onderhoud van de recreatieve (watersport-)voorzieningen in het gehele Randmerengebied voor haar rekening. En we zetten in op promotie van de Randmeren als veelzijdig natuur- en recreatiegebied via de campagne ‘Randmeren, eindeloos meer…’ die voorjaar 2013 is gelanceerd.
Samen sterk voor het gebied
Eén van de eerste uitdagingen waarvoor de coöperatie zich in 2014 geplaatst ziet, is het opbouwen van een hechte samenwerking met ondernemers in het gebied. Alleen als de coöperatie en de ondernemers samen optrekken, kan voor de Randmeren het grote verschil gemaakt worden. Thema van de oprichtingsbijeenkomst op 21 november was dan ook publiek-private samenwerking. Vijf ondernemers uit het gebied en grootondernemer Jan Zeeman gaven hun visie op wat ondernemers en overheden voor elkaar kunnen betekenen.
De oproep van het bedrijfsleven aan de overheid was duidelijk. Ondernemers vragen om een transparante en slagvaardige overheid die in gesprek gaat met ondernemers en gebruik maakt van de kennis en het draagvlak van ondernemers. Een overheid die dingen mogelijk maakt, meedenkt en achter zijn bureau vandaan komt.
Wat alle partijen bindt is de overtuiging dat de Randmeren ongelooflijk veel te bieden hebben en dat gebiedspromotie noodzakelijk is om de Randmeren een eigen gezicht te geven. In 2014 zal Gastvrije Randmeren het gesprek met de ondernemers in het gebied aangaan om samen verder te bouwen aan ‘Randmeren, eindeloos meer…’