De aanhouder wint
Kees Kooijman die tegenover dit gebied samen met Erik Jeuring Zeilschool de Randmeren runt: ‘Dat maakte de weg vrij om zowel de werkgeul als de grote - waterplantvrije! - zandwinput binnen de recreatieve betonning te brengen. De vraag om dit vaargebied in de recreatieve betonning op te nemen, was op ons verzoek een paar jaar geleden al door jullie projectbureau bij Rijskwaterstaat neegelegd. Er waren toen echter formele bezwaren. Dit najaar hebben we de zaak zelf weer bij Rijkswaterstaat aangekaart, en met succes. De bezwaren waren van tafel en we werden vlot bediend. Vanaf dit voorjaar is de werkgeul en het oude zandwingebied toegevoegd aan het recreatieve vaarwater. ‘
Meer ruimte om te varen
Hij voegt hier aan toe: ‘Het gebied staat open voor alle watergebruikers en het belang ervan is tweeërlei. In de eerste plaats is er zo een mooie extra verbinding ontstaan tussen het aquaduct en het bredere bevaarbare deel van het Veluwemeer. Hierdoor ontstaat meer variatie in routes, zoals bijvoorbeeld een rondje rond eiland de Kluut.
Ten tweede is er een forse oppervlakte aan het bevaarbare deel van het Veluwemeer toegevoegd, met mooi diep water waar waterplanten geen kans krijgen. Voor Zeilschool de Randmeren ligt het gebied voor de deur en in combinatie met het nieuwe maaibeleid ontstaat er een groter aaneengesloten oppervlak waar wij, en alle andere watersporters, overlastvrij kunnen varen en eventueel wedstijden kunnen organiseren.
Mooi water
Tot slot wil Kees Kooijman nog één ding kwijt: ‘we hebben in bepaalde peioden dan wel last van waterplanten, maar we hebben ook prachtig helder water, landschappelijk mooi ingebed tussen twee heel verschillende oevers. Bovendien beschikken we over veel ruimte en is het hier nooit zo stampvol als in Friesland of Loosdrecht. Het ongemak van de waterplanten nemen we op de koop toe, vooral omdat gemeenten en watersporters meer nog dan in andere jaren proberen door te maaien de overlast beheersbaar te houden’.