Eerst even dit: wat heb je met water in het algemeen en de Randmeren in het bijzonder?
‘Als Rotterdammer heb ik iets met water. Ik houd van het water. Ik heb in mijn jeugd veel gezwommen en doe dat nog graag. Ik ben jarenlang lid van de Reddingsbrigade in Rotterdam geweest en ook strandwacht in Hoek van Holland. Mijn favoriete plekje in Rotterdam is de Maasboulevard. Ik kan er uren zitten en alleen maar kijken. Er is altijd beweging.
Wat de Randmeren betreft is de Pitch en Putt baan van strand Horst een favoriet. Prachtig aangelegd in de natuur en spannend door een aantal holes aan het water. De fietspaden langs de Randmeren staan wat mij betreft op een goede tweede plaats’.
Over de samenwerking
‘Al vanaf het begin was ik bij de samenwerking rond de randmeren betrokken. Toen ik in 1994 als niet-raadslid in de commissie Ruimtelijke Ordening van de gemeente Ermelo kwam, was de betrokkenheid nog niet zo heel direct. Dat werd al sterker toen ik raadslid werd en helemaal vanaf 2005 als wethouder. Met de portefeuille Recreatie en Toerisme was ik als lid van het Algemeen Bestuur van het project Integrale Inrichting VeluweRandmeren nauw bij de inrichting van de Veluwerandmeren betrokken. Maar nog steeds vooral op bestuurlijk vlak.
De motivatie kwam voor mij pas echt toen het moment kwam dat het IIVR-project ten einde liep en wij het er als gemeenten over eens waren dat dit project een vervolg moest krijgen. Wat in ruim 10 jaar was opgebouwd, moest worden behouden en de inrichtingsprojecten die nog liepen moesten worden afgemaakt. De bestuurders hebben zich toen echt hard gemaakt voor een vervolg op het eerste samenwerkingsverband en dat was een mooi proces. Alle bestuurders voelden zich verbonden met het gebied en keken over de eigen gemeentegrens heen.
Over het voorzitterschap
Ik vond het een hele eer om in 2012 voorzitter te worden van dit nieuwe samenwerkingsverband, het Natuur- en Recreatieschap Veluwerandmeren. Het tekenen van de overeenkomsten met alle deelnemende gemeenten uit het IIVR-verband, in bijzijn van de toenmalige staatssecretaris Joop Atsma, zal mij altijd bijblijven.
Het werkgebied beperkte zich in 2012 nog tot de Veluwerandmeren. Dat er zo snel na de vorming van het Schap 6 gemeenten vanuit de Blauwe As aan zouden sluiten was toen niet te voorzien. De omvorming naar een coöperatie waarin 16 gemeenten samenwerken in dit schitterende natuurgebied met hele specifieke uitdagingen (denk aan de waterplantenoverlast!) heb ik om een aantal redenen geweldig gevonden. Zeg niet dat in gemeenteland alles langzaam gaat. Dit traject – goedkeuring in 16 gemeenteraden - is in minder dan een jaar doorlopen. Het is uniek dat zestien gemeenten verdeeld over vijf provincies tot dit samenwerkingsverband gekomen zijn. Dat de watersportsector als grote belanghebbende in dit gebied als lid kan aansluiten bij de coöperatie Gastvrije Randmeren is ook uniek.
Wij zijn op het vlak van gebiedsontwikkeling en regionale samenwerking altijd een voorloper geweest en zijn dit voor mijn gevoel ook nu weer. Als de watersportsector aansluit, is voor mij het hele traject geslaagd. Het begin is er. Er wordt vanaf dit jaar samengewerkt met de nieuwe Stichting Maaien Waterplanten Randmeren.
In de overtuiging dat de watersportsector op den duur zal aansluiten geef ik mijn opvolger dit mee: “Blijf in het vizier houden dat alleen door samenwerking dit unieke natuurgebied met zijn achterland tot één van de mooiste (toeristische) gebieden van Nederland kan behoren”.