Reizende toekomstdromen voor de Randmeren nu in Kampen

178 keer bekeken

Tot 26 mei is een bijzondere tentoonstelling te bezoeken vlakbij de kruising Slaper/Nieuwendijk aan de voet van de Nieuwendijkbrug dichtbij het nieuwe Reeve.

De reizende tentoonstelling brengt tien toekomstdromen voor de Randmeren in beeld die zijn voortgekomen uit zeven Randmeren Sessies afgelopen najaar. Gastvrije Randmeren trekt deze zomer met de toekomstdromen opnieuw het gebied in en nodigt bezoekers, inwoners, sporters, wandelaars en fietsers uit om te stemmen: welke droom vind jij belangrijk voor de toekomst van de Randmeren?’ Ondernemer Annet van Prooijen opende de tentoonstelling met de keuze voor haar toekomstdromen ‘de natuur een handje helpen’ en sprak zich als voormalig zwemdocent ook positief uit over ‘ruimte voor iedere watersporter’.

Annet van Prooijen stemt op 'de natuur een handje helpen'' 

Stem op je favoriete dromen

Afgelopen winter vroegen we  inwoners, ondernemers, watersport- en natuurliefhebbers: hoe zie je de ontwikkeling van de Randmeren voor je? We haalden 342 ideeën op – variërend van het mooier maken van de dijken, het stimuleren van meer pop-up-activiteiten, de natuur een handje helpen, ieder eiland uniek en meer toegankelijke zones voor watersporters. De 10 beelden die samen de tentoonstelling vormen, zijn een artistieke vertaling van zo'n mogelijke toekomst.

10 toekomstdromen voor de Randmeren​​​​​

Annet van Prooijen, ondernemer in Kampen, draagt de natuur en ecologie een warm hart toe. Vandaar haar stem voor ‘de natuur een handje helpen’. Ze voegde daar bij de toekomstdroom ‘ieder eiland uniek’ nog aan toe ‘Stel dat je in de toekomst een koffie-eiland inricht, kies dan voor biologische koffie’.

Jossien Kok die passeert en de LF Zuiderzeeroute aan het fietsen is en ook regelmatig zeilt, stemt voor ‘diep waar mogelijk, ondiep waar nodig’. 

Jossiek Kok kiest voor 'diep waar mogelijk, ondiep waar nodig'

Oproep en Krant

Om de dromen tot leven te wekken, vragen we jou om aan te geven wat jij belangrijk vindt voor de toekomst van de Randmeren. Stemmen kan als je de tentoonstelling bezoekt, maar ook online via toekomstvisierandmeren.nl. Je mag op zoveel dromen stemmen als je wilt. Graag zelfs! Want hoe meer stemmen, hoe beter wij weten wat er leeft.  Als je graag uitgebreider wilt weten waar de dromen vandaan komen, lees dan de digitale krant op www.toekomstvisierandmeren.nl. De tentoonstelling en het project kun je volgen op Linked-in en Instagram

Een toekomstvisie voor het hele Randmerengebied

De tentoonstelling is onderdeel van een anderhalf jaar durend participatieproject van de Gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren, waarin wij werken aan een toekomstvisie voor het Randmerengebied van alle meren tussen Kampen en Almere.

De vorige fase van het project stond in het teken van ideeën verzamelen. Zowel online als tijdens 7 interactieve Randmeren Sessies zijn er door inwoners, ondernemers, watersport- en natuurliefhebbers de meest uiteenlopende ideeën ingebracht – 342 in totaal. Daaruit zijn 10 'hoofdthema's' gedestilleerd die we dromen hebben genoemd en waarvan we 10 artistieke vertalingen hebben gemaakt die te zien zijn tijdens de reizende tentoonstelling. Met de tentoonstelling vragen we inwoners en bezoekers om ons te laten weten wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van het gebied. De antwoorden vormen mede de basis voor de Toekomstvisie Randmeren en samenwerkingsagenda van initiatieven. Deze visie en agenda dienen als inspiratiebron en leidraad voor de coöperatie en haar gebiedspartners bij het bevorderen van eigentijdse gebiedsontwikkeling, die aansluit bij de behoeften en wensen van de gemeenschap.

De Reis

Behalve in Kampen is de tentoonstelling nog te zien op de volgende locaties:

27 mei - 16 juni - Zeewolde
kruising Nulderdijk/Strandweg, bij de veerpont Zeewolde-Horst
17 juni - 7 juli - Biddinghuizen
naast Strandpaviljoen Bremerbaai
8 juli – 28 juli - Harderwijk
aan de stadshaven tegenover de Vischpoort
29 juli – 18 augustus – Naarden-Vesting
op de Parkeergelegenheid Abri buiten de vesting
19 augustus – 5 september – Nijkerk
bij het gemeentehuis van Nijkerk

Cookie-instellingen