Kennisdelen met Amsterdam Cruise Port en BBZ

6961 keer bekeken

Donderdag 8 oktober waren wethouders en (haven)ambtenaren van de randmeergemeenten op uitnodiging van de coƶperatie, de Vereniging voor Beroepschartervaart en Amsterdam Cruiseport te gast bij Bataviahaven in Lelystad.

Er is deze middag gesproken over de kansen om de nationale en internationale bezoeker middels  cruisevakanties het randmeergebied 'in te trekken’. De grotere havens zoals Huizen en Kampen kunnen riviercruiseschepen ontvangen. De kleinere schepen van de motorchartervaart – denk aan fiets-vaarvakanties – kunnen het hele randmerengebied bevaren.

Sprekers Joop van Diest (directeur Batavia Haven), Edwart Wortman (Projectmanager Riviercruise bij Amsterdam Cruiseport), Paul van Ommen (vereniging beroepschartervaart) en Jan Timmerman (directeur/eigenaar Boat Bike Tours) gaven een kijkje in de keuken. Ze lieten zien waar de kansen voor het randmeergebied liggen: over wat voor markt hebben we het en welke faciliteiten, voorzieningen en type afspraken zijn er nodig om gasten vanaf het water te ontvangen.

Bataviahaven heeft de laatste jaren met succes ingezet op de riviercruisevaart. Door constant verbinding en samenwerking te zoeken, een hoog voorzieningenniveau na te streven en oog te hebben voor detail. Gastvrijheid met hoofdletters. Voor samenwerking met het achterland - de 'Randmeren' - staat men open, onder het motto van Joop van Diest: 'delen is vermenigvuldigen'. Joop van Diest deed daarom een actieve uitnodiging tot samenwerking. Wat de Randmeren de passagiers van cruiseschepen kan bieden is een achterland met een heel divers toeristisch aanbod.

Jan Timmerman, eigenaar van boat-biketours, gaf een inkijkje in de wereld van de fiets-vaarvakanties. Verrassend om te horen dat 95% van de deelnemers afkomstig is uit het buitenland. Het betreft een groeiende markt met nog altijd behoefte aan nieuwe belevingsroutes. De kustgebieden van de randmeren hebben genoeg te bieden op het gebied van cultuur, natuur, landschap etc.

Paul van Ommen wierp vanuit de vereniging voor Beroepschartervaart een blik vooruit; er ligt een reële mogelijkheid om in 2017 een honderdtal schepen door de Randmeren te laten varen.

Een volgende stap is om te inventariseren wat er voor nodig is om dat werkelijkheid te laten worden. Welke investeringen vraagt dat, welke programma's moeten worden uitgewerkt.

Deze bijeenkomst heeft de partners is dit proces met elkaar in contact gebracht en doordat 'ervaringsdeskundigen' op een aansprekende manier hun kennis en ervaring deelden, werkte de bijeenkomst inspirerend.  De reacties na afloop waren dan ook positief. De basis voor samenwerking is gelegd.

 

Cookie-instellingen