!Nieuw! aanvaarroutes naar snelvaarbaan Gooimeer

14960 keer bekeken

Voor mensen met snelle boten en jetski’s zijn er tijdens het waterplantenseizoen twee gemarkeerde aanvaarroutes naar het snelvaargebied in het Gooimeer bij Almere.

Wethouder Huis van Almere en Bauke de Witte van Rijkswaterstaat Midden-Nederland legden op 11 juli vanaf RWS-schip Heffesant een eerste boei in het water om deze aanvaarroutes te bebakenen. Na het uitleggen van de bebakening zijn in deze twee zones de waterplanten gemaaid, zodat de snelle watersport een waterplantvrije toegang tot de snelvaarbaan wordt geboden.

 

Gebiedscoöperatie maait waterplanten in recreatiewater

Al een aantal jaar coördineert de gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren het maaien van waterplanten in de Randmeren, waartoe ook het Eem- en Gooimeer behoren. Het doorgroeid fonteinkruid vormt elke zomer grote drijfvelden die de vrije doorvaart voor de recreatievaart flink belemmeren. De gemeenten van de gebiedscoöperatie spannen zich met waterpartners in om de meest gebruikte vaargebieden te maaien. De snelvaarbaan  in het Gooimeer is één van de locaties die standaard gemaaid worden. Voorgaande jaren bleek dat deze vanaf de vaargeul slecht te bereiken was vanwege de hoeveelheid waterplanten tussen de vaargeul en de snelvaarbaan. De gemaaide aanvaarroute was niet goed zichtbaar en werd vaak niet gevonden. Rijkswaterstaat overwoog vorig jaar zelfs om de baan tijdelijk te sluiten.

 

Rita Braam – van Valkengoed, directeur Gastvrije Randmeren:

‘Hiervoor is nu een oplossing gevonden. Vanaf dit jaar zullen de gebiedscoöperatie en Rijkswaterstaat er samen voor zorgen dat twee aanvaarroutes worden gemaaid en met betonning gemarkeerd. Elk jaar van maart tot oktober zullen de boeien in het water liggen om de routes aan te geven’.

 

Wat betekent dit voor inwoners van Almere en omstreken?

Vanuit de eigen jachthaven of een botenhelling in de buurt kunnen watersporters via de hoofdvaargeul makkelijk doorsteken naar het snelvaargebied. 

 

Wethouder Huis van Almere: 

‘Aan het Gooimeer en ook IJmeer zijn er veel mensen die naar dit snelvaargebied bij Almere komen. Zij lopen niet  langer het risico dat hun motor vastloopt in de waterplanten, nog voordat ze in het snelvaargebied zijn aangekomen.  Het is wel belangrijk dat men dan de gemarkeerde aanvaarroutes volgt’.
 

 

Vanuit de richting Naarden, Markermeer/IJmeer/Hollandse Brug loopt de aanvaarroute vanaf de hoofdvaargeul naar bakboord (links). De groen-witte boeienlijn kan gevolgd worden tot in het snelvaargebied. De breedte van gemaaide vaargeul is ca. 30 meter.

 

Vanuit de richting Eemmeer, Huizen, Stichtse Brug is het stuurboord (rechts) bij GM45 (groen) en volgt men de van beide zijde betonde vaargeul naar het midden van het jetskigebied.

 

Cookie-instellingen