Bevaarbaarheid snelvaarbaan Gooimeer

10551 keer bekeken

Het fonteinkruid in het Gooimeer tiert welig. Dat is een goed teken als het gaat om de waterkwaliteit maar de drijfvelden beperken de bewegingsvrijheid van de watersporters. Er zijn de afgelopen dagen heel wat waterplanten weggehaald in de snelvaarbaan, het jetski-gebied en in de toegangsgeulen.

Snelvaarbaan gemaaid

Er is een strook van 100 meter gemaaid in de snelvaarbaan naast de gele boeienlijn en een deel van het jetskigebied. Om de snelvaarbaan en het jetskigebied toegankelijk te maken, zijn vanaf de vaargeul twee toegangsbanen gemaaid.

 

Niet het gehele snelvaargebied is vrij is van waterplanten, maar er is een baan gemaaid waar wel gevaren kan worden. Wie de betonning volgt, komt min of meer waterplantvrij in de snelvaarbaan ofwel het jetski-gebied.

Watersporters laten weten dat er ondanks alle inspanningen ook in de gemaaide delen soms nog plukken fonteinkruid staan. Er blijft dus sprake van enige overlast.

 

Waarom wordt niet alles weggehaald?

Wie zich afvraagt waarom niet het hele Gooimeer wordt gemaaid of beter nog waarom de planten niet helemaal worden verwijderd: de waterplanten hebben een belangrijke natuurwaarde en zorgen voor een goede waterkwaliteit. Binnen de maaivergunning die door de Provincies wordt afgegeven zijn daarom voorwaarden gesteld waar we ons aan moeten houden bij het maaien. Verder is het financieel niet haalbaar om alle overlastgevende waterplanten weg te maaien. Wie op het Gooimeer om zich heen kijkt en ziet wat de maaiboten op relatief kleine oppervlaktes al aan boord halen, zal beseffen dat er keuzes moeten worden gemaakt. De cooperatie maait binnen haar mogelijkheden de meest gebruikte vaargebieden en tracht zo de watersport de ruimte te geven om te genieten van dit mooie water(sport)gebied.

Cookie-instellingen